Модернізація механізму зміни кута захоплення основного відвалу автогрейдера - Кузьменко, Дмитро Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – механізм зміни кута захоплення основного відвалу автогрейдера. Мета роботи – підвищення ефективності роботи автогрейдера середнього класу шляхом модернізації механізму повороту робочого обладнання. Метод дослідження – аналітично-графічний. Виконано патентний огляд конструкцій механізму зміни кута захоплення основного відвалу автогрейдера. Здійснена модернізація механізму повороту робочого обладнання автогрейдера середнього класу, що дало поліпшення експлуатаційних показників машини. Для здійснення цієї задачі автогрейдер обладнується гідронасосом, гідророзподільником і силовими гідроциліндрами двосторонньої дії, штоки яких з'єднані з кривошипом вала провідної шестірні, що перебуває в зачепленні з зубчастим вінцем. Механізм повороту, що розроблено в конструктивній частині, здійснює поворот грейдерного відвала на кут 360°, що забезпечує необхідну продуктивність машини. Виконані розробки дозволили значно скоротити вартість, вагу, енерговитрати на роботу автогрейдера, та підвищити його надійність, особливо гідроагрегатів. Виконано розрахунок і проектування основних вузлів та деталей механізму повороту. До основних пристроїв, що розроблялися в проекті зроблена деталіровка. У кваліфікаційній роботі зроблена оцінка економічної ефективності получених рішень, а також розглянуто питання безпечної роботи розробленого автогрейдера.
Keywords: автогрейдер; механізм; кут захоплення; гідропривід; гідроциліндр; гідророзподільник