Підвищення ефективності експлуатації мостового грейферного крану в/п 5 т. за рахунок вдосконалення зачерпувальної здібності грейфера - Семихат, Владислав Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – конструкція мостових грейферних кранів та їх вплив на технологічні процеси. Мета роботи – вдосконалення конструкції двоканатного грейфера для підвищення його ефективності та надійності. Метод дослідження – аналітичний розрахунок, використання емпіричних коефіцієнтів та моделювання роботи грейфера за допомогою комп'ютерних програм. У ході роботи проведено огляд конструкцій грейферів, визначено ключові фактори, що впливають на зачерпувальну здатність, та виконано розрахунки для оптимізації основних параметрів грейфера. Запропоновані вдосконалення дозволять зменшити енерговитрати, підвищити надійність роботи механізмів та зменшити ймовірність аварій під час експлуатації кранів.
Keywords: грейфер; механізм підйому; двоканатний грейфер; зачерпувальна здатність; металоконструкція