Дослідження взаємодії коліс автомобіля з роликами гальмівного стенда - Кляузер, Сергій Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт дослідження – процес діагностування гальмівних систем автомобілів на стендах. Мета дослідження – вдосконалення методики діагностування гальмівних систем легкових автомобілів на роликових гальмівних стендах інерційного типу за рахунок підвищення ступеню адекватності одержуваних результатів до результатів дорожніх випробувань. Предмет дослідження – визначення взаємозв’язків між показниками технічного стану гальмівної системи при проведенні випробувань на роликовому стенді. 1. За результатами експериментальних і статистичних досліджень процесу гальмування на роликових гальмівних стендах силового типу розроблені наукові основи та методика автоматизованого визначення характеристик: дослідження зміни радіусу колеса при коченні колеса по роликам стенду; системи "колесо - опорна поверхня". Характеристики дозволяють прогнозувати показники ефективності гальмування такого автомобіля у стані завантаження до повної маси як на стенді, так і на дорожньому покритті з заданими значеннями коефіцієнта зчеплення. 2. Розроблено математичну модель гальмування легкового автомобіля на дорожньому покритті за характеристиками, що визначені на стенді, з врахуванням його завантаження, параметрів режиму гальмування та зчіпних властивостей дорожньої поверхні. 3. З використанням визначених на стенді характеристик та математичної моделі процесу гальмування автомобіля розроблено методику, яка дозволяє на підставі випробувань конкретного автомобіля на роликовому гальмівному стенді силового типу в спорядженому стані прогнозувати його гальмівні властивості для умов гальмування з повною масою як на стенді, так і на дорозі.
Keywords: повноопорний стенд; легковий автомобіль; гальмівна система; радіус кочення; діагностування; похибка; навантаженя на колесо