Оцінка трудового потенціалу в Україні - Василичев, Д. В.; Ольховська, М. О.; Vasylychev, Denys; Olkhovska, Maryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
В статті надано характеристику трудового потенціалу України за якісними та кількісними показниками що дозволило вирішити проблему об’єктивної оцінки трудового потенціалу країни, як необхідного чинники державного регулювання. На основі отриманих даних виявлено проблеми формування та ефективності використання трудового потенціалу населення України. Здійснено пошук напрямів подолання проблем та раціонального використання трудового потенціалу в Україні, з метою його підвищення. В ході оцінки трудового потенціалу України, було визначено, що характерними ознаками стану використання трудового потенціалу є: значне збільшення пропозиції робочої сили та зменшення попиту; низька вартість робочої сили, її невідповідність реальній ціні; низький відсоток офіційно зареєстрованих безробітних і наявність прихованого безробіття; суттєві масштаби нерегламентованої зайнятості; молодіжне безробіття; значна декваліфікація працюючого населення через безробіття, масової міграції та інше. Зроблено висновки, що в сучасній економічній ситуацій, в якій знаходиться Україна, трудовий потенціал її населення знаходиться на достатньо низькому рівні. Були визначені наступні напрями розвитку трудового потенціалу України: поліпшення правової основи забезпечення розвитку трудового потенціалу, забезпечення сприятливих соціально-демографічних умов формування трудового потенціалу, досягнення прийнятного рівня якості трудового життя, підвищення якості освітніх програм та програм професійного розвитку, здійснення прогнозів кількісного та якісного складу трудового потенціалу з метою забезпечення реальної потреби ринку праці у кваліфікованих спеціалістах відповідно попиту на окремі професії.
Assessment of labour potential in Ukraine
Keywords: трудовий потенціал; оцінка; розвиток; населення; праця; використання; labour potential; assessment; development; population; labour use; 331.101.262:631.11