Підходи з проєктування та влаштування водопропускних труб на тимчасових автомобільних дорогах - Гаркуша М. В.; Harkusha, Mykola (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
На сьогодні на тимчасових автомобільних дорогах для перетину автомобільним транспортом водотоків з активною течією варто передбачити тимчасовий переїзд, який може бути облаштований у вигляді водопропускної труби, тимчасового мосту чи броду. Водопропускні труби, що застосовуються на тимчасових автомобільних дорогах, є найпоширенішими спорудами, які використовується для перетину малих і середніх річок. Їх найкраще облаштовувати там, де є низький рівень руху русла річки, який може заповнити водопропускну трубу, і низький ризик потрапляння сміття до річки. На відміну від більшості інших конструкцій водопропускних шляхів водопропускні труби прості та швидкі в облатуванні через відносно низьку вартість, здатні витримувати великі навантаження та регулярний рух транспортних засобів. Ефективність тимчасового переходу із застосуванням водопропускних труб крізь річку залежить від придатності типу переходу, правильного проєктування та будівництва, потреби в довгостроковому обслуговуванні. Під час облаштування тимчасової водопропускної труби важливе значення має розмір, оскільки річкові потоки можуть спричинити ерозію або перекрити водопропускну трубу, спричинивши несправність тимчасового переходу. Облаштування та демонтаж водопропускальних труб на тимчасових та технологічних автомобільних дорогах може завдати шкоди водотокам, а також створити перешкоди паводковим потокам і проходу риби, тому є необхідність у визначенні підходів з проєктування та облаштування водопропускальних труб на тимчасових автомобільних дорогах.
Approaches to the Design and Installation of Culverts Pipes on Temporary Roads
Keywords: брід; водопропускна труба; перехід крізь водотік; тимчасова автомобільна до- рога; тимчасовий міст; транспортна споруда; ford; culvert; water crossing; temporary road; temporary bridge; transport structure; 625.745.1; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.108.0.224