Підвищення довговічності штампів для холодного об`ємного штампування хіміко-термічною обробкою - Рум’янцев, Артем Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Склад та структура досліджених дифузійних шарів залежать від кількісного співвідношення ферохрому та ферованадію у насичувальній суміші. Зміна вмісту одного з компонентів суміші при одночасному насиченні призводить до зміни товщини ділянки на основі ванадію карбідів в дифузійному шарі й відповідно - товщини ділянки на основі карбіду хрому. Фактором, що надає позитивний вплив на зносостійкість в умовах тертя ковзання без мастила, є збільшення шару карбідної фази VC, що володіє високою мікротвердістю. Показано, що в умовах тертя ковзання без мастила максимальний рівень зносостійкості мають дифузійні шари, отримані при насиченні в суміші складу: 50 мас. % [25 мас. % FeCr + 75 мас. % FeV] + 45 мас. % Аl2O3 + 5 мас. % NH4Cl. Відносна зносостійкість сталі У8А з дифузійним шаром, сформованим при насиченні в даному складі, вище у 2,23 раза в порівнянні зі сталлю цієї марки після гарту і низької відпустки.
Keywords: штамп; хіміко-термічна обробка; дифузійне хромованадування; зносостійкість