Обґрунтування перспективного напряму розроблення пристроїв керування тиском у шинах вантажних автомобілів - Михалевич, М. Г.; Просяк, О. Л.; Mykhalevych, M.; Prosyak, A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Проблема. Аналіз теорії автомобіля та його основних елементів дає можливість констатувати виняткове значення пневматичної шини, яка забезпечує рух під час його роботи. Найважливішим параметром, що визначає стан пневматичної шини, є тиск, який може коливатися під час руху та є контрольованим параметром через можливість надування шини з використанням спеціальних пристроїв під час руху. Методологія. Метою статті є обґрунтована перспектива створення нових моделей регулювання тиску в ши-нах вантажних автомобілів. Для досягнення мети використовувались методи гіпотези, математичне моделювання для її підтвердження, а також методи аналізу й узагальнен-ня. Результати. Стаття доводить, що під впливом навантаження на колесо темпера-тура повітря в шинах буде різною, отже, будуть спостерігатися відмінності в параметрах тиску в пневматичних шинах вантажних автомобілів. У зв'язку з цим вирішення питання керування тиском у шинах вантажних автомобілів необхідно розглядати з пози-цій диференційованого регулювання тиску з огляду на різницю в параметрах тиску, що дозволяє прокачувати кожну окрему шину без примусової зупинки. Оригінальність. Наукова новизна статті полягає в тому, що вона обґрунтовує перспективний напрям розро-блення пристроїв контролю тиску в вантажних шинах на підставі аналізу теоретичної моделі нагрівання пневматичних шин. Практичне значення. Практичне значення дослідження полягає в тому, що в статті визначено необхідність зміни підходів до управління тиском на підставі переходу від централізованих насосних систем до насосних, що засновані на диференційованому підході до окремих систем регулювання тиску повітря в шинах вантажних автомобілів.
Substantiation of prospective direction for developing devices to reglate pressure in truck tires
Keywords: пневматична шина; температура; теплообмін; тиск; керування; пристрої; параметри; децентралізація; навантаження; реакція; pneumatic tire; temperature; heat transfer; pressure; control; devices; parameters; decentralization; 629.1.04; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.93.0.136