Механізм управління життєздатністю автотранспортного підприємства - Федотова, І. В.; Fedotova, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
У сучасних умовах багатьом вітчизняним автотранспортним підприємствам потрібно впроваджувати нові механізми управління з метою забезпечення їхнього виживання в складних умовах господарювання та підтримання необхідного рівня ефективності діяльності, що актуалізує питання розробки ефективного механізму управління життєздатністю підприємства. Проведено теоретичні дослідження існуючих підходів до формування механізму управління підприємством. Визначено, що в науковій літературі приділено замало уваги питанню щодо формування механізму управління життєздатністю підприємства. Відсутність системності та повноти розглянутої структури життєздатності підприємства перешкоджають формуванню механізму управління життєздатністю підприємства. Ціллю роботи є удосконалення механізму управління життєздатністю підприємства, який сприяє збільшенню частки прийняття та реалізації ефективних управлінських рішень. У статті запропоновано інтегрований механізм управління життєздатністю автотранспортного підприємства, який є взаємозалежною системою окремих взаємопов’язаних елементів: цілі управління, принципи управління, функції управління, методи управління, ресурси управління та процес управління, який реалізується через ряд етапів. Сформований механізм управління життєздатністю автотранспортного підприємства базується на системному підході, відповідно до цього механізм наведений у вигляді взаємопов'язаної сукупності структурних елементів. Наведено характеристику структурних елементів механізму управління. Запропонований механізм управління життєздатністю підприємства забезпечує ефективне виконання прийнятих рішень. Реалізація механізму управління дозволить підвищити ефективність управління життєздатністю підприємства, досягти її цільового рівня. Це, в свою чергу, приведе до формування довготривалої життєздатності підприємства.
Mechanism of managing the sustainability of a motor transport enterprise
Keywords: життєздатність; система елементів; підприємство; механізм; управління; управлінські рішення; viability; system of elements; management decisions; enterprise; mechanism; management; 338.121:65.011.24; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2022.39.89