Формування адсорбційного шару пар на мікронерівностях поверхонь тертя - Косолапов, В. Б.; Kosolapov, V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Наведено модель взаємодії молекули поверхнево-активної речовини (ПАР) з мікронерівностями поверхні тертя. Визначено, що відстань взаємодії й товщина адсорбційного шару ПАР залежать від величини поля поверхні та енергії теплових коливань молекул ПАР. Показано, що в разі збільшення температури робочої рідини (РР) відстань взаємодії й товщина адсорбційного шару ПАР зменшуються.
Formation of a surfactant adsorption layer on microroughnesses of friction surfaces
Keywords: адсорбція; плівка ПАР; мікронерівності; субмікронерівність; adsorbtion; adsorbed layer; SÀS is considered; microrelief; submicrorelief; 621.891; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.95.0.38