Дослідження взаємодії шини транспортного засобу з опорною поверхнею - Іванов, Данил Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою дослідження є оцінка стану і поведінки шини транспортного засобу в період початкового руху. Завдання дослідження: - розглянути загальні положення взаємодії колеса транспортного засобу з дорожньою поверхнею; - визначити час початку руху транспортного засобу до стабілізації значень параметрів в його шинах; - виконати оцінку опору коченню шини транспортного засобу в режимі початкового руху. Об'єктом дослідження є процес взаємодії шини транспортного засобу з дорожньою поверхнею. Предмет дослідження - є шина транспортного засобу. Виконано огляд основних експлуатаційних характеристик шини (опір коченню, зчеплення шини з дорогою). Представлені результати з визначення часу початкового руху транспортних засобів, виконана їх чисельна обробка за допомогою МНК. Запропонована методика з визначення початкового часу руху транспортного засобу до стабілізації внутрішнього тиску і температури в його шинах, отримані емпіричні залежності зміни температури та внутрішнього тиску в шинах транспортних засобів. Значна частина роботи присвячена дослідженню опору коченню шини транспортного засобу.
Keywords: ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСОБ; ШИНА; ДОРОЖНЯ ПОВЕРХНЯ; ЗЧЕПЛЕННЯ ШИНИ; ОПОР КОЧЕННЮ ШИНИ; ТИСК І ТЕМПЕРАТУРА ШИНИ; ПОБУДОВА МОДЕЛІ.