Інтелектуальна система інтерактивної оцінки стану та діагностики автомобільних доріг - Третьяков, Євген Романович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процеси моніторингу, оцінювання та діагностики експлуатаційного стану автомобільних доріг як елемент критичної інфраструктури. Предмет дослідження – методи та програмні засоби інтеграції різнорідних дорожніх даних і їх інтелектуальної обробки для формування інтерактивної оцінки та прогнозу деградації покриття. Мета роботи – розробити архітектуру та прототип інтелектуальної інтерактивної системи, що забезпечує об’єднання даних моніторингу і застосування методів машинного навчання для оцінки та діагностики стану дороги з орієнтацією на предиктивне утримання. Методи дослідження: системний аналіз, математичне моделювання інформаційних процесів оцінки стану дороги, методи цифрової обробки сигналів/даних, методи машинного навчання та нейромереж (класифікація/регресія), експериментальне оцінювання за метриками якості. Результати: обґрунтовано структуру даних і підсистему збору (в т.ч. IoT/V2X/відео), запропоновано інформаційну модель оцінювання, спроєктовано програмну архітектуру та реалізовано прототип інтерактивного сервісу з інтелектуальною аналітикою. Практичне значення: застосування системи дозволяє переходити від «ремонту по факту» до предиктивного планування втручань, підвищувати оперативність реагування та прозорість пріоритизації ремонтів.
Keywords: автомобільні дороги; діагностика; моніторинг; цифровий двійник; ITS; Predictive Maintenance; V2X; LIDAR; машинне навчання; нейронна мережа