Дослідження викидів оксидів азоту транспортними потоками на урбанізованих територіях - Горенко, Юлія Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В роботі наведено аналіз впливу автотранспорту на атмосферне повітря міста, проведено розрахунок викидів оксидів азоту двигунами внутрішнього згоряння автомобілів при русі в транспортному потоці на досліджуваній ділянці вулиці, проаналізовано заходи щодо зниження інгредієнтного забруднення на примагістральній території та в салоні автомобіля, запропоновано використання на досліджуваній ділянці бордюрів, які виготовлені з додаванням діоксиду титану, а для індивідуального захисту водія та пасажирів транспортних засобів пропонується використання вугільних фільтрів в системі вентиляції салону автомобіля, також в роботі було розроблено технологію виготовлення дорожніх бордюрів з застосуванням фотокаталітичного бетону та проведено розрахунок щодо собівартості бордюрів на досліджуваній ділянці вулиці.
Keywords: забруднення повітря; оксиди азоту; траспортний потік; урбанізована територія; фотокаталітичний бетон