Діагностика виробничого потенціалу вітчизняних хлібопекарських підприємств та визначення подальших напрямків їх розвитку - Тарасюк, Г. М.; Корнійчук, А. А.; Tarasiuk, Halyna; Korniichuk, Anhelina (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Результати діяльності підприємства відображаються в економічних показниках. Дослідження виробничого потенціалу передбачає оцінку його складових на основі відповідної системи показників. За відсутності узгодженої системи діагностичних показників потенціалу підприємства неможливо формувати подальші перспективні напрямки його розвитку. В статті обґрунтовано підхід до діагностики виробничого потенціалу підприємств хлібопекарської галузі в розрізі основних його складових (основні засоби і матеріальні ресурси, трудові ресурси, фінансові ресурси, маркетингові ресурси). Система діагностичних показників обрана на підставі аналізу діяльності сукупності досліджуваних підприємств хлібопекарської галузі, визначення факторів впливу на їх функціонування та на основі результатів застосування кореляційно-регресійного аналізу. Система показників узагальнюється шляхом розрахунку інтегрального показника поточної відповідності виробничого потенціалу з урахуванням вагових коефіцієнтів отриманих в результаті проведення експертної оцінки. Розрахований інтегральний показник поточної відповідності виробничого потенціалу використовується для визначення виробничої стратегії. В статті зазначено, що виробнича стратегія є загальним планом розвитку виробничого потенціалу підприємства. Автором запропоновано підхід обрання стратегії розвитку виробничого потенціалу підприємств хлібопекарської галузі. В статті доведено, що обґрунтовувати стратегію подальшого формування і використання виробничого потенціалу підприємства слід з урахуванням наявного його стану. Запропонований підхід до діагностики виробничого потенціалу враховує особливості господарської діяльності досліджуваних підприємств, дозволяє ідентифікувати внутрішні можливості та виявляти приховані резерви з метою підвищення ефективності діяльності організацій та галузі.
Diagnostics of production potential of domestic bakery enterprises and identification of further areas of their development
Keywords: діагностика; виробничий потенціал підприємства; система показників; виробнича стратегія; diagnostics; production potential of enterprise; system of indicators; production strategy; 658.5