Характеристика особливостей іноземного інвестування Львівщини - Шумська, І. Ю.; Shumska, Iryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У статті наведено характеристику особливостей, а також здійснено оцінку іноземного інвестування Львівщини у сучасних умовах. З цією метою використовувались економіко-статистичні інструменти, а саме метод абсолютних, відносних та середніх величин, графічний метод. Оцінку інвестицій зовнішньоекономічної діяльності Львівської області проведено за такими напрямами: динаміка залучення іноземних інвестицій; напрями інвестування; структура надходжень іноземних інвестицій; вилучення іноземного капіталу; країни-інвестори; боргові інструменти; інвестиційні індикатори у стратегії розвитку області. На думку автора, матеріали даної статті є реальною інформаційною підтримкою управлінських рішень, спрямованих на розвиток інвестиційної активності суб’єктів підприємництва на Львівщині, а відтак –її сталого розвитку в інтересах громади, бізнесу та української держави. Незважаючи на політичні зміни, що зараз відбуваються в Україні, та вибір європейського вектору розвитку, очікувати значного припливу приватного іноземного капіталу найближчим часом (в короткотерміновій перспективі) все ж не варто. Адже інвестиційний ринок України є надто ризикованим для вкладень великого капіталу, що не дозволяє зарубіжним компаніям будувати довгострокові плани. У нинішній ситуації інвестори змушені шукати альтернативу гарантованого збереження та примноження своїх активів. У майбутньому за умови проведення реформ і стабілізації економічної та політичної ситуації приплив прямих іноземних інвестицій в область буде мати тенденцію до збільшення. Однак, навіть за оптимістичними прогнозами цього слід чекати не швидше 2016 року. До того часу вкладення капіталу в підприємства Львівщини здебільшого будуть здійснювати інвестори, які вже мають досвід такої співпраці і адаптувалися до нестабільних і непередбачуваних умов ведення бізнесу в Україні.
Character of peculiarities of foreign investment of Lviv region
Keywords: інвестиції; прямі іноземні інвестиції; інвестиційна діяльність; нвестиційна привабливість; інвестиційна активність; investments; direct foreign investments; investment activity; investment attraction; 338.2:330.46:330.322(477)