Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті просп. Олександрівський –просп. Архітектора Альошина у м. Харків - Дрюк, Анастасія Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи - підвищення ефективності функціонування перехрестя просп. Олександрівський – просп. Архітектора Альошина у м. Харків. Об'єкт дослідження – рух транспорту на перехресті просп. Олександрівський – просп. Архітектора Альошина у м. Харків. Метод дослідження – натурних спостережень, імітаційне моделювання, аналітичний. У кваліфікаційній роботі розглянуто питання щодо аналізу методів удосконалення організації дорожнього руху (ОДР) та методів дослідження дорожнього руху. На основі результатів аналізу сучасних програмних продуктів моделювання руху транспорту на перехрестях обґрунтовано доцільність використання програмного продукту VISSIM. За результатами натурного обстеження в роботі розроблено схему ОДР на перехресті просп. Олександрівський – просп. Архітектора Альошина у м. Харків. На основі результатів обстеження інтенсивності руху та складу транспортного потоку та замірів геометрії перехрестя з використанням програмного продукту VISSIM розроблено імітаційну модель руху транспортних засобів (ТЗ) на даному перехресті, що дозволило провести оцінку ефективності існуючого та запропонованого варіантів організації руху транспорту на перехресті.
Keywords: організація дорожнього руху; безпека дорожнього руху; перехрестя; моделювання дорожнього руху; ефективність дорожнього руху