Вплив термічної обробки на структуру і властивості нафтогазопровідних труб з низьколегованої сталі - Санжаровський, Сергій Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі об'єкт дослідження – процеси структуроутворення при термічній обробці зразків нафтогазопровідних труб з низьколегованої сталі та їх вплив на корозійні та механічні властивості. Мета роботи – поліпшення структури та підвищення корозійних і механічних властивостей нафтогазопровідних труб шляхом застосування науково і експериментально обґрунтованого режиму термічної обробки. Метод дослідження – визначення структури низьколегованої ферито- перлітної сталі методами світлової та електронної мікроскопії; комплексні корозійні дослідження і випробування гравіметричними та електрохімічними методами, випробування механічних властивостей зразків труб на розтягування і ударну в’язкість у гарячекатаному та термічно обробленому стані. Розроблено науково і експериментально обґрунтовану технологію термічної обробки труб з обраної перспективної низьколегованої сталі, яка включає гартування і подвійний високий короткочасний відпуск та забезпечує отримання поліпшеної структури відпущеного мартенситу з дисперсними сфероїдизованими карбідами, підвищення стійкості труб проти загальної корозії, водневого і сульфідного корозійного розтріскування під напруженням, підвищення на 15% міцнісних властивостей та ударної в’язкості при від’ємних температурах. Технологія може бути здійснена на існуючому обладнання металургійних підприємств без капітальних витрат.
Keywords: низьколегована сталь; нафтогазопровідні труби; мікроструктура; термічна обробка; корозійна стійкість; механічні властивості