Дослідження характеру зміни робочого процесу пневматичного гальмівного приводу при використанні різних витратних функцій - Остахов, Вадим Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – робочий процес наповнення та спорожнення елементів гальмового приводу гальм транспортного засобу. Мета роботи – дослідження характеру зміни робочого процесу пневматичного гальмівного приводу при використанні різних витратних функцій шляхом їх моделювання та співставлення одна з одною. Методи дослідження: фізичні та математичні методи дослідження процесу наповнення та спорожнення елементів гальмового приводу транспортного засобу; методи математичного та комп’ютерного моделювання. Сьогодення на автомобілях з великими вагово-геометричними параметрами як правило його гальмові системи будують на основі пневматичного гальмового приводу, що керує гальмовими механізмами гальм. Гальмовий привід поділяють на декілька контурів з метою реалізації запасної гальмової системи та підвищення безпеки дорожнього руху таких транспортних засобів у разі виходу з ладу їх основної робочої гальмової системи, тому швидкодія пневматичного гальмового приводу має потенціал з дослідження, що дозволить встановити раціональні параметри для приводу на етапі проектування колісного транспортного засобу.
Keywords: робочий процес пневматичного гальмового приводу; гальмова камера; гальмовий привод; витратна функція; функція витрати