Формування професійних компетентностей оцінювання енергоефективності автомобіля - Терещенко, Дмитро Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Розроблено універсальний критерій оцінювання енергетичної економічності автомобіля, що враховує різні типи силових установок (ДВЗ, гібридні та електричні приводи). Побудовано математичну модель впливу коливань тягової сили на додаткові енерговитрати при усталеному русі та визначити умови мінімізації цих втрат. Проаналізовано взаємозв’язок нерівномірності індикаторного крутного моменту двигуна і характеристик трансмісії з показниками енергетичної ефективності автомобіля. Досліджено вплив поздовжньої податливості ходової частини (підвіски та шин) на додаткові втрати енергії та визначити критерії оптимізації пружних параметрів. Наукова новизна отриманих результатів полягає в узагальненні відомих та розробці нових методів оцінювання функціональної стабільності показників динамічності та енергоефективності, що дозволило визначити шляхи їх покращення.
Keywords: автомобіль; енергоефективність; крутний момент; маневрівність; планетарний механізм; тягова сила