Розробка багатоканального зарядного пристрою для збірок акумуляторних батарей - Переновський, Олександр Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – підвищення надійності роботи систем накопичення електричної енергії, побудованих на основі акумуляторних батарей зібраних за послідовною або змішаною схемою, за рахунок розробки багатоканального зарядного пристрою. Об'єкт роботи – підвищення надійності процесу заряду акумуляторних батарей. Предмет роботи – процес заряду акумуляторів. Робота присвячена питанням підвищення надійності роботи систем накопичення електричної енергії, побудованих на основі акумуляторних батарей зібраних за послідовною або змішаною схемою, за рахунок більш ефективного процесу заряду, що запобігає розбалансуванню окремих комірок акумуляторів. Сучасні акумуляторні накопичувачі електроенергії мають широку сферу застосування включно з електромобілями. Для досягнення більшої ефективності роботи акумулятори збирають в батареї за послідовною або змішаною схемою, що дозволяє підвищити робочу напругу. Разом з тим послідовне включення акумуляторів робить батарею залежною віз збалансованості комірок акумуляторів та потребує використання додаткових систем балансування. Тому бакагатоканальний зарядний пристрій здатен заряджати кожну комірку акумулятора окремо без необхідності балансувати акумуляторів між собою, що підвищить ефективність роботи акумуляторних батарей. В роботі проаналізовано сучасні типи акумуляторів, методи їх заряду та балансування акумуляторів при послідовному включенні. Запропоновано схематичні рішення багатоканального зарядного пристрою для послідовного включення акумуляторних комірок без необхідності їх балансування.
Keywords: акумулятор; акумуляторна батарея; зарядний пристрій; балансир; dc/dc перетворювач