Транспортний засіб категорії М2. Розробка зчеплення та побудова області стійкості аналогової системи курсової стійкості - Романченко, Дмитро Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – робочі процеси, що відбуваються в елементах зчеплення трансмісії транспортного засобу категорії М2 в умовах експлуатації. Мета – розробка зчеплення транспортного засобу категорії М2 за рахунок удосконалення елементів зчеплення для покращення умов роботи водія, побудова області стійкості аналогової системи курсової стійкості. Метод дослідження – структурний аналіз – для ретельного аналізу тенденцій розвитку напрямків удосконалення елементів зчеплення. У ході виконання кваліфікаційної роботи проаналізовані загальнимі дані існуючих АТЗ, аналогічних по проектованому класу і на їх основі встановлено параметри проектованого автомобіля. Визначено і обґрунтувано основні параметри автомобіля, виконано тяговий розрахунок, в результаті якого одержано необхідні дані для проектування карданної передачі: характеристику двигуна, величину максимальних навантажень і моментів, розрахункові режими навантаження, частоту обертання валів і т.д. Складено кінематичну схему застосовуючи емпіричні залежності, наближені і проектні розрахункові методи, державні і галузеві стандарти, вибрано і розраховано основні параметри карданної передачі. Одержані дані при розрахунку двигуна, трансмісії і карданної передачі, результат яких приблизно співпадають з параметрами автомобіля-аналога, що свідчить про правильно виконані розрахунки.
Keywords: фрикційна накладка; диск зчеплення; зчеплення; ступиця; витискний підшипник; діафрагмова пружина; курсова стійкість; активна безпека; програмне забезпечення