Вплив зміни валютних курсів на фінансову звітність: аналіз закордонного та вітчизняного досвіду - Смірнова, І. В.; Смірнова, Н. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Предметом статті є вплив зміни валютних курсів на статті фінансової звітності. Мета даної статті полягає у порівняльному аналізі відображення впливу зміни валютних курсів на фінансову звітність у відповідності до національних та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку й фінансової звітності. При написанні статті були використані такі методи: критичний підхід до діючої в Україні та закордоном практики відображення у фінансовій звітності зміни курсу іноземної валюти; системний аналіз - для деталізації і розчленування об’єкта дослідження на окремі важливі складові елементи; синтез – для узагальнення різних аспектів обліку впливу зміни валютних курсів на показники фінансової звітності, абстрагування – для формування узагальнених висновків на основі системного аналізу і синтезу теорії обліку валютних операцій; конструктивний – для групування пропозицій щодо удосконалення обліку впливу валютних курсів. У статті здійснено порівняльний аналіз відображення на рахунках бухгалтерського обліку та у фінансовій звітності зміни валютних курсів за міжнародними та національними стандартами бухгалтерського обліку та фінансової звітності. В результаті дослідження були зроблені наступні висновки: П(С)БО 21 «Вплив зміни валютних курсів» передбачає використання лише другого типу валютних трансляцій за монетарно-немонетарним методом, для валютного перерахунку фінансової звітності закордонних господарських одиниць передбачено використання методу курсу «закриття» та часового методу, а Інструкцією про порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банків України – лише методу курсу «закриття». Існуючі на сьогодні відмінності між вимогами вітчизняних нормативних актів та МСБО 21 «Вплив змін валютних курсів» потребують проведення подальших досліджень питань, пов'язаних із валютним перерахунком, з метою наукового обґрунтування доцільності внесення змін у П(С)БО 21.
Keywords: зовнішньоекономічна діяльність; валютні операції; валютний курс; валютний перерахунок; фінансова звітність; облік операцій в іноземній валюті; 657