Вплив підприємств молочної промисловості на стан водного середовища - Мусіяченко, Валерія Вікторівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота містить результати досліджень у сфері виявлення основних джерел водного забруднення на молочному підприємстві, характеристику основних забруднюючих речовин (органічних сполук, миючих засобів, жирів, зважених речовин), аналіз ефективності діючих очисних споруд, а також екологічну оцінку впливу підприємства на водні ресурси прилеглої території. Виконані дослідження дозволили визначити рівень антропогенного навантаження на водне середовище, встановити критичні точки скидання недостатньо очищених стічних вод, оцінити ступінь забруднення водних об’єктів та класифікувати підприємство за категорією екологічної небезпеки. Запропоновано впровадження комплексу технічних заходів, зокрема модернізацію локальних очисних установок, впровадження екологічно безпечних технологій поводження з виробничими відходами, автоматизовані системи моніторингу якості скидів та оптимізацію водоспоживання, що сприятиме мінімізації негативного впливу на водне середовище та зменшенню екологічного ризику.
Keywords: стічні води; молочна промисловість; забруднення водного середовища; очисні споруди; екологічна безпека; раціональне водокористування; екологічний ризик; антропогенне навантаження; технології очищення води; охорона навколишнього середовища; органічні забруднювачі; екологічно безпечні технології.