Розмірний ефект у процесі вимірювання твердості за Мартенсом - Мощенок, В. І.; Костіна, Л. Л.; Плужніков, Д. О.; Moshchenok, Vasyl Ivanovich; Kostina, Lyidmila Leonidovna; Pluzhnikov, Denis Alexandrovich (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Важливим аспектом під час проведення дослідження твердості з використанням у нано- та мікродіапазонах індентора Берковича є врахування розмірного ефекту. У процесі вимірювання твердості за шкалами Мартенса індентором Берковича прикладене навантаження ділять на площу поверхні втиснутої в матеріал частини наконечника. Значним фактором, що впливає на відповідність результатів вимірювання твердості, є розмірний ефект. Причини його виникнен-ня можуть бути різними, залежно від цього він може бути прямим та зворотним. Розмірний ефект значно впливає на результати вимірювання твердості, змінюючи їхнє значення у 2,5–3 рази.
Dimensional effect when measuring Martens hardness
Keywords: твердість за Мартенсом; індентор; діаграма індентування; розмірний ефект; hardness by Martens; іndenter; indenting diagram; sizeable effect; 621.791; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.94.0.128