Моделі проектування інтелектуальної системи управління автономним транспортним засобом - Шабельник, Антон Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Розглядається задача проектування інтелектуальної системи управління автономним будівельним транспортним засобом (АТЗ). Задача сучасного машинобудування − адаптивне керування, підвищення інтенсивної експлуатації, моніторинг та прогнозування робочої ситуації Метою роботи є підвищення ефективності управління будівельним транспортним засобом за рахунок проектування елементів інтелектуальної системи управління. Об’єкт дослідження – інтелектуальна система управління будівельним АТЗ. Предмет дослідження - моделі проектування інтелектуальної системи управління будівельним АТЗ. Методи дослідження базуються на аналітичному аналізі, синтезі систем управління складними об’єктами, на методах прийняття рішення у багатокритеріальній ситуації, методах моделювання роботи систем управління. Виявлено основні вимоги щодо елементної бази інтелектуальної системи управління будівельним АТЗ. Розроблено математичні моделі вибору елементної бази та обрано комплект засобів управління АТЗ. Проведено техніко-економічне обґрунтування задач дослідження.
Keywords: автономний робот; алгоритм; вибір; датчик; ефективність; інтелектуальна система; контролер; модель; оптимізація; проектування; сенсор; екскаватор