Дослідження структури та властивостей термодифузійного залізо-цинкового покриття на зразках труб - Юкіш, Андрій Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі досліджуються процеси корозії труб з низьколегованої сталі з термодифузійним залізо-цинковим покриттям при лабораторних і експлуатаційних випробуваннях у притаманних газовидобувній галузі середовищах. Мета роботи: комплексні дослідження структури, мікрохімічного складу, механічних, корозійних та експлуатаційних властивостей термодифузійного залізо-цинкового покриття на насосно-компресорних трубах з низьколегованої сталі. Методи дослідження – світлова і растрова електронна мікроскопія, випробування механічних властивостей на розтягування, ударний вигин і мікротвердість; порівняльні корозійні дослідження зразків оцинкованих і не оцинкованих труб з низьколегованої сталі у лабораторних та експлуатаційних умовах – у корозійно агресивній газоконденсатній свердловині. Встановлено, що структура дифузійного покриття представлена в основному двома шарами: 1 і Г-фазами, складається з 90 % Zn і 10 % Fe та забезпечує підвищену твердість, корозійну стійкість, зносостійкість, а також технологічність труб в умовах експлуатації. Зразки дифузійно оцинкованих труб показали високу корозійну стійкість при лабораторних випробуваннях у корозійно агресивних середовищах, притаманних нафтогазовидобувній галузі, а також при експлуатаційних випробуваннях у газоконденсатній свердловині з високою мінералізацією пластових вод. Показана перспективність застосування насосно-компресорних труб з низьколегованих сталей з термодифузійним залізо-цинковим покриттям для підвищення терміну безремонтної експлуатації трубних колон та підвищення ефективності виробництва.
Keywords: термодифузійне залізо-цинкове покриття; низьколегована сталь; труби; мікроструктура; корозійна стійкість; механічні властивості; експлуатаційні випробування