Аналіз впливу умов руху на ефективність функціонування нерегульованого перехрестя - Агарков, Ярослав Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на нерегульованому перехресті. Мета роботи – визначення впливу окремих дорожніх умов на ефективність функціонування нерегульованого перехрестя. Метод дослідження – аналітичні методи (побудова математичних моделей, кореляційно-регресійний аналіз, імітаційне моделювання. Проведено комплексне дослідження впливу дорожніх умов на ефективність функціонування нерегульованих перехресть. За допомогою імітаційного моделювання в середовищі PTV VISSIM оцінено зміну затримок транспортних засобів залежно від кількості смуг, інтенсивності транспортного та пішохідного потоків. Результати експериментів дозволили виявити закономірності впливу ключових параметрів на рівень сервісу та сформувати аналітичну базу для подальших розрахунків. Запропоновано та обґрунтовано узагальнену степеневу модель розрахунку затримок, яка відображає взаємозв’язок між кількістю смуг, інтенсивністю транспортних і пішохідних потоків. На відміну від існуючих підходів, модель враховує комплексний вплив усіх трьох факторів та демонструє високу точність у порівнянні з лінійними й логарифмічними залежностями.
Keywords: нерегульоване перехрестя; дорожні умови; інтенсивність транспортного потоку; пішоходні потоки; моделювання перехрестя