Дослідження науково-практичних основ формування стратегії інноваційного розвитку держави - Бабич, Д. В.; Бородін, О. Д. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2013)
У статті уточнено сутність стратегії інноваційного розвитку економіки з урахуванням узагальнення існуючих теоретичних підходів та концепцій розвитку інноваційної діяльності, окреслено основні її характеристики. Відзначено, що під час розробки і реалізації основних фундаментів політики держави у сфері науки і технологій на довготривалу перспективу мають бути визначені не лише завдання розвитку науково-технічної сфери, але й необхідні зміни в управлінні нею, від визначення пріоритетів до організаційного забезпечення реалізації інноваційної стратегії з боку держави, що важливою складовою інноваційного розвитку має стати державна система визначення та підтримки реалізації пріоритетів, від фундаментальних розробок до участі у виробництві конкурентоспроможної продукції. Розглянуто існуючі проблеми в державній науково - технічної та інноваційної політики. Проведено аналіз структури і стану науково-технічного потенціалу та визначення напрямків формування ефективної стратегії державного регулювання інноваційного розвитку. Оглянуто механізми формування інноваційної інфраструктури, перелічено основні інструменти реалізації стратегії, яка має забезпечити суттєве зростання конкурентоспроможності української економіки за рахунок використання науковотехнічних інновацій. Визначено головні цілі розвитку інноваційного сектору. На основі системного аналізу запропоновано підходи до класифікації стратегій інноваційного розвитку. Визначено інструменти державної інноваційної політики для України. Зроблено висновки, що організаційною основою реалізації інноваційної політики має стати створення фінансово-промислових груп, зокрема транснаціональних, а також горизонтальних та вертикальних холдингових компаній, науковотехнічних центрів, технополісів, технопарків. У перспективі вони стануть стрижнем науковотехнологічного та інноваційного процесу.
Keywords: інновація; інноваційний розвиток; стратегія інноваційного розвитку; інноваційна модель; стратегічні напрями; 330.3(477)