Економічна сутність капіталу підприємства як об’єкту управління - Чемчикаленко, Р. А.; Chemchykalenko, Ruslan (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Статтю присвячено проблемі трактування сутності терміну «капітал» в процесі управлінням його структурою. Метою дослідження є визначенні сутності капіталу в контексті управління його структурою. Методами дослідження є методи аналізу, синтезу, наукової абстракції, логічного узагальнення, історичний метод та морфологічного аналізу. Результатами дослідження є впорядкування генезису розвитку трактування сутності терміну «капітал» в залежності від панування певної економічної теорії; виявлення існування трьох принципових форм існування капіталу підприємства: грошової, матеріально-ціннісної та інтелектуально-людської; встановлення можливості трансформації відповідних форм існування капіталу одна в одну. Визначено ситуаційність сприйняття сутності терміну «капітал» в залежності від об’єкту управління. Також визначено, що в процесі свого використання капітал проявляє всі ознаки не тільки економічного, але й, значною мірою, соціального та навіть демократичного феномена. Як головна економічна база створення й розвитку підприємства, капітал у процесі свого формування й подальшого функціонування забезпечує інтереси держави, власників і персоналу й характеризує загальну вартість засобів у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, які інвестуються у формування його активів й надалі приносять вигоду їх власнику. В свою чергу в умовах формування структури капіталу для ефективної роботи підприємства необхідно забезпечити співвідношення його складових у відповідності до ситуації на ринку та внутрішнього стану підприємства. Дані наукові результати можуть бути застосовані як предмет для розроблення заходів з підвищення ефективності формування капіталу підприємства.
The essence of the enterprise economic capital as an object of management
Keywords: капітал; підприємство; фінансові ресурси; фінансовий капітал; гроші; управління; capital; enterprise; financial recourses; financial capital; money; management; 658.14