Дослідження теплопередачі в пневмодвигуні із золотниковим механізмом розподілу повітря - Трофіменко, Дмитро Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження: Процес теплообміну між робочим тілом та стінкою робочої камери. Мета дослідження: Метою даної роботи є вдосконалення методики розрахунку тепловіддачі від робочого тіла у стінки робочої камери та визначення кількості втраченої теплоти, що потенційно могла б перетворитися у корисну роботу. Методи дослідження: Запропоновано окремо дослідити тепловіддачу у циліндрі пневмодвигуна та каналі, що сполучає золотник із циліндром, для точного визначення кількості теплоти робочого тіла, що надійшла до стінок усієї робочої камери. Використано методику оцінки точності розрахунку коефіцієнту тепловіддачі за відомими α-формулами за допомогою закону Джоуля. Предмет дослідження: Вплив конструкційних особливостей пневматичного двигуна із золотником та режимів течії на процес тепловіддачі. У роботі проведено розрахунок параметрів робочого тіла пневматичного двигуна із золотниковим механізмом із врахуванням низки процесів, які мають значний вплив на процес тепловіддачі між робочим тілом та стінкою робочої камери. У роботі запропоновано новий метод для оцінки точності розрахунку коефіцієнтів тепловіддачі за допомогою закону Джоуля.
Keywords: пневматичний двигун; стиснене повітря; конвективна тепловіддача; коефіцієнт тепловіддачі; втрати теплоти; закон Джоуля