Комплексний аналіз території та розроблення проєктних рішень із влаштування велоінфраструктури на проспекті Науки в м. Харкові - Мариняк, Руслан Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – транспортно-планувальна структура вулично дорожньої мережі проспекту Науки м. Харкова та процеси організації руху транспортних засобів, пішоходів і велосипедистів. Мета роботи – виконати аналіз транспортно-планувальної структури проспекту Науки та обґрунтувати впровадження елементів велосипедної інфраструктури на прикладі перехрестя проспекту Науки та вулиці Культури з метою підвищення ефективності організації дорожнього руху, безпеки та сталого розвитку міської мобільності. Методи дослідження – системно-аналітичний підхід із застосуванням методів збору та обробки вихідних даних, транспортно-планувального та просторового аналізу, елементів транспортного моделювання, графічного та картографічного аналізу для оцінки існуючого стану та обґрунтування проєктних рішень щодо впровадження велосипедної інфраструктури. Галуззю використання є транспортне планування та проєктування вулично-дорожньої мережі населених пунктів, розвиток велосипедної інфраструктури, міське будівництво, урбаністика, організація дорожнього руху та управління міською мобільністю. В результаті розробки дипломного проекту виконано: збір та аналіз вихідних даних щодо транспортно-планувальних характеристик проспекту Науки, виконано аналіз забудови, рельєфу, геометричних параметрів та існуючої організації дорожнього руху, проведено аналіз типів перехресть і парковочного простору, підготовлено графічні матеріали та висновки щодо організації транспортної інфраструктури м. Харкова.
Keywords: транспортно-планувальна структура вуличнодорожньої мережі проспекту Науки м. Харкова; процес організації руху транспортних засобів; процес організації руху пішоходів; процес організації руху велосипедистів