Підвищення ресурсу штоків гідроциліндрів комунальної техніки - Андрєєв, Владислав Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Аналіз досвіду експлуатації комунальних машин показав, що основною причиною виходу з ладу гідроциліндрів є знос та корозія робочих поверхонь штоків. Вибір матеріалів пар тертя, що забезпечує підвищення їх ресурсу вище досягнутого рівня – важливе завдання. Вирішення його залежить від конструкції та призначення вузла, технології виробництва, умов експлуатації, від вимог до властивостей деталей, терміну їх служби та надійності з урахуванням вартості матеріалів і їх дефіцитності, витрат на виготовлення деталей з вибраного матеріалу та експлуатаційних витрат. В роботі науково обґрунтовано, вибрано та експериментально доведено переваги сталі 38Х2МЮА з покриттям TiN в якості основного матеріалу і запропоновані оптимальні режими его нанесення. Це забезпечує високу коррозійну стійкость та знижує знос, а також значне знижає коефіцієнт тертя порівняно з іншими сталями.
Keywords: шток; покриття; іонно-плазмове покриття; корозійна стійкість; зносостійкість; знос; адгезія; твердість