Методи визначення твердості матеріалів : Книга 1 : Макродіапазон : лабораторні роботи № 1-12 - Мощенок, Василь Іванович; Лалазарова, Наталія Олексіївна; Мощенок, Василь Васильович (LAP Lambert Academic Publishing, 2024)
У навчальному посібнику представлені 8 лабораторних робіт з визначення поверхневої, проекційної та об’ємної твердості металів, вимірюваних за допомогою твердомірів Брінелля, Роквелла, Віккерса, Nano Test. Кожна робота представляє закінчене наукове дослідження, що дає змогу значно поширити функціональні можливості сучасних твердомірів. Для кожного метода розроблені та апробовані відповідні формули та детально прописана методика досліджень. Ці лабораторні роботи в першу чергу орієнтовані на аспірантів та студентів технічних навчальних закладів, но можуть також використовуватися на металургійному виробництві і в машинобудуванні для оцінки якості продукції за методами визначення твердості. Всі роботи пройшли апробацію у продовж останніх 10 років, набрали позитивний досвід і можуть бути рекомендовані для активного втілення у навчальний процес технічних університетів.