Аналіз шляхів зменшення механічних втрат при підготовці двигуна до участі у змаганнях Shell Eco marathon - Толкачов, Максим Станіславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – мікролітражні двигуни Honda серії GX робочим об’ємом 25-35 см3. Мета роботи – вибір і застосування методів дослідження по зменшенню механічних втрат в системах мікролітражного чотиритактного двигуна Honda GX для боліда ХАДІ-34. В роботі проаналізовано літературу про механічні втрати в ДВЗ, визначено мету й завдання. Наведено характеристики двигуна ХАДІ-34 з деталями, механізмами та системами. Обґрунтовано моделювання: аналітичні залежності, факторні плани, метод вузлових точок. Досліджено втрати на стенді, отримано залежності від обертів, рекомендації зменшення. Оцінено економічну ефективність.
Keywords: модернізований двигун; конструкція; системи; розрахункове дослідження; механічні втрати; техніко-економічні показники