Аналіз та напрями підвищення ефективності основних засобів - Татьянченко, Максим Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Мета роботи — розробка практичних рекомендацій щодо підвищення економічної ефективності використання основних виробничих засобів підприємства. Метод дослідження — абстрактний, порівняння, балансовий, ланцюгових підстановок, інтегральний метод, метод моментних спостережень. Аналіз використання обладнання механічного цеху підприємства засвідчив, що більшість видів обладнання мають значні простої. Коефіцієнт використання робочого часу для заточних та розточних верстатів становив відповідно 0,50 і 0,51, тоді як для токарних – 0,90. Значні резерви щодо збільшення продукції має підприємство за рахунок підвищення продуктивності обладнання. На перспективу за рахунок зниження цілоденних простоїв, підвищення змінності використання обладнання та покращення його структури підприємство може додатково збільшити обсяг виробництва. З метою збільшення обсягів інвестицій підприємству пропонується використати такий інструмент фінансування, як фінансовий лізин. Розрахунок лізингових платежів засвідчив, що порівняно з банківським кредитом під 25 % річних за рахунок купівлі обладнання з використанням фінансового лізингу підприємство зекономить 934,8 тис. грн. коштів. Виявлення поточних внутризмінних резервів роботи обладнання на підприємстві було здійснене за рахунок вибіркового обстеження. В результаті обстеження було виявлено, що невиробничі втрати в генеральній сукупності рівні 13,14 %±2,42%, або не менше 10,72% і не більше 15,56 % змінного фонду робочого часу роботи обладнання.
Keywords: основні засоби; фондовіддача; факторний аналіз; прибуток; амортизація; резерви підвищення ефективності