Обладнання для розширення горизонтальної свердловини з комбінованим розпушувачем-ножем - Олексин, Володимир Іванович; Рагулін, Віталій Миколайович; Супонєв, Володимир Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Обладнання для розширення горизонтальної свердловини містить штанги, до яких почергово приєднано попередній розширювач, сітчастий рукав та наступний розширювач, до якого закріплено трубу, що протягується крізь свердловину. Обладнання для розширення свердловини додатково містить комбінований розпушувач-ніж з радіально розташованими зубами, який виконаний з функцією одночасного розпушення ущільненого шару ґрунту навколо свердловини та його зрізання за допомогою троса, який приєднаний до кінців зубів розпушувача.
Keywords: свердловина; розпушувач