Пріоритети розвитку малого підприємництва в Україні - Торопков, В. М.; Сиваненко, Г. П. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Стаття присвячена аналізу стану та визначенню пріоритетних напрямів розвитку малого підприємництва в Україні. На основі характеристики сучасного його стану та основних бар’єрів, які заважають подальшому розвитку малого бізнесу в нашій країні, автори виокремлюють та формулюють бачення головних чинників і пріоритетів стимулювання й підтримки малого бізнесу. Метою даного дослідження є визначення пріоритетних напрямів розвитку малого підприємництва в Україні на основі аналізу кількісних і якісних його характеристик з урахуванням основних бар'єрів, які ускладнюють його функціонування Предметом дослідження є теоретико-методологічні та практичні аспекти формування малого бізнесу в Україні. В статті використані наступні методи дослідження: статистичний, економічний, графічний, експертних оцінок, порівняльного аналізу, систематизації та узагальнення. Авторами запропоновано концептуальні основи розвитку малого підприємництва в економіці України які необхідно враховувати при формуванні державних програм розвитку та підтримки малого підприємництва. При розробці проектів по удосконаленню законодавства України в сфері МП, необхідно врахувати зміни податкового законодавства, установленні для суб'єктів малого підприємництва пільг по оподатковуванню, розробки механізмів дієвої фінансової підтримки шляхом пільгового кредитування, надання державних гарантій банкам які співпрацюють з МП. Також державі необхідно стимулювати великі промислові підприємства в частині органіції малого промислового підприємництва шляхом організації технопарків, в межах яких можливо надання малому бізнесу виробничих потужностей, устаткування, технологій, кадрів тощо. В підсумку можемо зазначити, під розвитком малого підприємництва варто розуміти такі трансформаційні перетворення, які сприяють забезпеченню розвитку економіки країни і як, результат, підвищенню рівня життя населення.
Keywords: малі підприємства; розвиток; бар’єри; стимулювання; державна політика; концепція; пріоритети; 338.242