Визначення та розрахунок динамічних навантажень, що діють на елементи грейферного обладнання будівельного екскаватора - Субботін, Максим Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В межах роботи обґрунтовано конструктивне рішення та розроблено тривимірні геометричні моделі елементів двощелепного гідравлічного грейфера. На основі аналітичних залежностей визначено компоненти зусиль опору, що виникають під час взаємодії щелеп із середовищем зачерпування. Силове навантаження було інтегровано в імітаційне середовище для подальшого аналізу міцності. Результати чисельного моделювання НДС свідчать, що напруження в щелепах грейфера не перевищують граничних значень. Додатковий аналіз підтвердив надійність та дотримання умов міцності для рукояті та стріли базового екскаватора при роботі з розробленим обладнанням.
Keywords: екскаватор; гідравлічний грейфер; 3d модель; сили опору; autodesk inventor