Історія архітектури мостів до ХVIII cтоліття - Бугаєвський, С. О.; Гапонова, Л. В.; Назарько, О. А.; Бугаєвський, В. О.; Buhaievskyi, Sergiy; Haponova, Lyudmila; Nazarko, Olga; Buhaievskyi, Volodymyr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Стаття присвячена питанню архітектурного проєктування мостів та його зв’язку з основним функціоналом мостових споруд на різних етапах розвитку цивілізації. Розглянуто загальні завдання архітектурного проєктування, способи та особливості побудови художньої композиції мостових споруд, основні архітектурні поняття та терміни. Робота містить історичний огляд розвитку архітектури щодо еволюції будівельних прийомів і конструкцій до ХVIII ст. Значну увагу приділено аналізу архітектурних стилів мостів.
History of bridge architecture to the XVIIIth century
Keywords: світова архітектура; історія архітектури мостів; конструктивні системи мостів; кам’яні склепіння; кам’яні мости; мости-фортеці; мости-вулиці; криті дерев’яні мости; стилі архітектури; Ренесанс; бароко; готика; класицизм; архітектор; інженер; light architecture; history of bridge architecture; structural systems of bridges; stone crypts; stone bridges; bridges-fortresses; bridgesstreets; Crete wooden bridges; styles of architecture; Gothic; Revival; Baroque; classicism; architect; engineer.; 624.01; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.107.0.100