Дослідження шляхів підвищення екологічної безпеки легкових автомобілів - Калабай, Вероніка Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження: Дослідження шляхів підвищення екологічної безпеки легкових автомобілів. Об’єкт дослідження: Процес утворення та контроль токсичних викидів відпрацьованих газів автомобільного транспорту з двигунами внутрішнього згоряння. Методи дослідження: Аналіз літературних джерел, порівняння конструктивних і експлуатаційних характеристик, оцінка ефективності систем нейтралізації викидів, а також розроблення імітаційної методики контролю токсичності на стенді з біговими барабанами. У дипломній роботі проведено дослідження впливу основних шкідливих речовин, що виділяються автомобільним транспортом, на довкілля. Розглянуто принципи роботи пристроїв, призначених для зниження техногенного навантаження автомобілів на навколишнє середовище. Оцінено ефективність застосування систем нейтралізації відпрацьованих газів у двигунах внутрішнього згоряння. На підставі аналізу конструктивних і експлуатаційних факторів, що впливають на токсичність вихлопів, а також сучасних підходів до підвищення екологічної безпеки, запропоновано вдосконалену методику контролю токсичності відпрацьованих газів легкових автомобілів із використанням стенда з біговими барабанами.
Keywords: забруднення; відпрацьовані гази; шкідливі речовини; токсичність; норми токсичності; очищення відпрацьованих газів; нейтралізатори; альтернативні види палива