Технологія лазерного кольорового маркування сталей - Афанасьєва, О. В.; Лалазарова, Н. О.; Afanasieva, О.; Lalazarova, N.; Афанасьева, О. В.; Лалазарова, Н. А. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Здійснено кольорове маркування корозостійкої сталі за допомогою лазерів різних типів. В основі кольорового маркування металів є процес утворення на поверхні зразка плівок з оксидів оброблюваного матеріалу під впливом лазерного випромінювання. Встановлено, що повнокольорове маркування може бути отримано тільки за допомогою волоконного лазера. На основі попередніх розрахунків температурно-часових параметрів випромінювання та проведених експериментів встановлено, що колір маркування визначається кількістю імпульсів в точку.
Technology of laser color marking for steels
Технология лазерной цветной маркировки сталей
Keywords: кольорове лазерне маркування; лазерне гравірування; імпульсне лазерне випромінювання; твердотільний лазер; волоконний лазер; частота проходження імпульсів; color laser marking; laser engraving; pulse laser radiation; solid solid laser; fiber laser; pulse frequency; цветная лазерная маркировка; лазерная гравировка; импульсное лазерное излучение; твердотельный лазер; волоконный лазер; частота следования импульсов; 699.17; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.88.1.137