Встановлення залежності твердості індентування від навантаження в нано- та мікродіапазонах - Михайлов, Дмитро Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Під твердістю металів та сплавів розуміють здатність металів чинити опір втискуванню більш твердого тіла - індентора. Широке застосування випробувань на твердість пояснюється рядом їх переваг перед іншими видами механічних випробувань. Однак до теперішнього часу існує ряд проблем при визначенні твердості металів та сплавів, наприклад, вважається що твердість металів є константою, але на практиці твердість залежить від навантаження. Об’єкт дослідження - процес визначення твердості металів та сплавів індентуванням. Предмет дослідження: залежність твердості індентування від наванта-ження при втискуванні піраміди Берковича в нано- та мікродіапазонах. Мета дослідження: удосконалення метода визначення твердості індентування шляхом використання нового підходу - урахування залежності твердості від навантаження. При виконанні роботи проаналізовані існуючі методи визначення твердості за Брінеллем, Роквеллом, Віккерсом та виявлені їх недоліки. Проведені дослідження твердості індентуванням згідно стандарту ISO 14577 і проаналізовані отримані результати. Встановлена залежність твердості індентування від навантаження при втискуванні піраміди Берковича в сталеві зразки. Обґрунтована доцільність використання нового підходу для удосконалення метода індентування шляхом урахування залежності твердості від навантаження.
Keywords: твердість; індентор; навантаження; брінелль; віккерс; роквелл; мартенс