Аналіз найбільш поширених методів визначення стійкості енергетичних систем - Гнатов, Андрій Вікторович; Аргун, Щасяна Валіковна; Гнатова, Ганна Андріївна; Багач, Руслан Володимирович; Тарасова, Валентина Всеволодівна; Ручка, Олександр Омелянович; Hnatov, Andrii; Arhun, Shchasiana; Hnatova, Hanna; Bagach, Ruslan; Tarasova, Valentina; Ruchka, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Для визначення стійкості енергетичної системи існує багато методів. Найбільшо- го використання набули методи Ляпунова та метод Моісеєва. В роботі розкрито їх сутність, переваги та недоліки, особливості практичного використання. Визначено, що одним з перспе- ктивних напрямів підвищення ефективності роботи математичного апарату є використання методів другого порядку в моделюванні i оптимізації режимів роботи енергетичних систем, що дозволяє збільшити швидкість i надійність збіжності ітераційних процесів. Розбудовано алгоритм дій, який призначений для вирішення питання стійкості у практичній діяльності.
Analyzing the most common methods for determining the stability of energy systems
Keywords: електроенергетична система; статичні характеристики; стійкість; динамічні характеристики; інтегральні критерії; сили збурення; баланс потужності; power system; static characteristics; stability; dynamic characteristics; integral criteria; perturbation forces; power balance; 629.341; 10.30977/VEIT.2021.20.0.02