Дослідження впливу стану поверхні на поведінку виробів при розтяганні - Мережко, Валентин Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – розтягання зразків, поверхня яких підлягала різним способам обробки. Метою роботи є дослідження впливу різного стану поверхні на деформаційну поведінку і властивості виробів при розтяганні. Завданням даної роботи є вивчення впливу природи та товщини поверхневого шару, що підлягав різним способам обробки різанням, азотуванню та іонному бомбардуванню, на деформацію розривних зразків та їх властивості при випробуваннях на розтягання. Дослідження впливу іонного бомбардування на циклічну довговічність виробів. . Методи дослідження – металографічний та рентгеноструктурний аналіз, електронна мікроскопія, вимірювання твердості, оцінка шорсткості поверхні, випробування на розтягання, визначення механічних властивостей, випробування на циклічну довговічність. Встановлено, що різні види механічної обробки поверхні - шліфування, механічне та електролітичне поліруванням не змінюють характер кривих розтягання і не призводять до окрихчення зразків. Азотування на глибину більше 0,25 мм окрихчує виріб, а при товщині азотованого шару <0,1 мм реєструється зростання міцності без падіння пластичності. В разі іонного бомбардування на глибину до 1 мкм в поверхневих шарах утворюється субмікрокристалічна структура і має місце заліковування поверхневих дефектів і суттєво змінюється поведінка зразків і їх властивості при розтяганні. При співвідношенні площі модифікованої поверхні до площі перерізу зразка більше одиниці має місце значна пластифікація, що можна пояснити зміною механізму деформації
Keywords: сталь; товщина поверхневого шару; шліфування; механічне полірування; електролітичне полірування; азотування; іонне бомбардування; криві розтягання; структура; міцність; пластичність; циклічна довговічність