Стійкість тришарової циліндричної оболонки - Фідровська, Наталя Миколаївна; Слепужніков, Євген Дмитрович; Караван, Руслан Андрійович; Лущенко, Андрій Олександрович; Штода, Вадим Сергійович; Fidrovska, Natalia; Slepuzhnikov, Evgen; Karavan, Ruslan; Lushchenko, Andrii; Shtoda, Vadim (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
У статті наведено результати досліджень стійкості тришарової циліндричної оболонки. Визначено критичний тиск методом варіаційного обчислення з використанням рівняння Ейлера змішаної варіаційної задачі. Враховано фактори, які мають значний вплив на міцність і стійкість тришарової циліндричної оболонки, а саме приведений модуль пружності тришарової стінки. Унаслідок досліджень, з використанням методів варіаційного обчислення та рівняння Ейлера змішаної варіаційної задачі складено рівняння умови рівності внутрішніх і зовнішніх сил ортотропної конструкції, яка знаходиться в стані байдужої рівноваги з радіальним переміщенням. Прийнявши отримане раніше рівняння для радіальних переміщень і підставивши його в рівняння потенційної енергії системи на одиницю довжини, отримали рівняння для визначення критичного тиску. Отримане аналітичне рішення апробовано для конструкції кранового ходового колеса, яке має пружну вставку. Розроблено нову методику розрахунку тришарової циліндричної оболонки під дією зовнішнього тиску.
Stability of a three-layer cylindrical shell
Keywords: тришарова оболонка; зовнішній тиск; модуль пружності; критичний тиск; стійкість; кранове колесо; three-layer shell; external pressure; modulus of elasticity; critical pressure; stability; crane wheel; 621.863.2; 10.30977/BUL.2219-5548.2022.99.0.54