Визначення експлуатаційних властивостей гальванічних покриттів на основі кобальту - Ненастіна, Т. О.; Сахненко, М. Д.; Nenastina, Tetiana; Sakhnenko, Nikolai (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Ефективним розв’язанням проблеми довговічності конструкційних матеріалів є нанесення захисних покриттів, що дають змогу значно розширити сферу використання і термін служби виробів. Мета роботи – визначення експлуатаційних властивостей електролітичних покриттів сплавом Со-Nі-Zr, а саме адгезії та мікротвердості. Мікротвердість покриттів установлювали за глибиною вдавлювання алмазної піраміди. Адгезію покриття визначали методом зламу. Результати металографічних досліджень довели, що покриття Со-Nі-Zr мають хорошу адгезію до матеріалу підкладки та зберігають її за механічних навантажень. Найбільше значення мікротвердості – 850,0 МПа – отримано в гальваностатичному режимі за умови i = 6 А/дм2, у цьому разі вміст цирконію в сплаві становить 1,5 мас.%. Унаслідок проведених експериментів установлено, що вміст цирконію не впливає на мікротвердість покриття Со-Nі-Zr. Унаслідок збільшення густини струму мікротвердість осаду падає, що можна пояснити досягненням граничної густини струму осадження. Оптимальна густина струму осадження для гальваностатичного режиму становить 6 А/дм2, імпульсного – 10 А/дм2 для отримання покриттів з високою мікротвердістю.
Determination of performance properties of galvanic coatings based on cobalt
Keywords: мікротвердість; режим осадження; адгезія; електролітичні покриття; цирконій.; microhardness; regime; adhesion; electrolytic coatings; zirconium; 621.357; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.107.0.48