Використання технології чип-тюнінгу для поліпшення характеристик автомобільного ДВЗ - Щука, Максим Леонідович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу під час проведення практичних занять з дисципліни «Діагностика мехатронних систем автомобіля» за темою «Репрограмінг ЕБК» в умовах дистанційного навчання. Об’єкт дослідження – оптимізація робочих процесів ДВЗ. Предмет дослідження – програмно-апаратна структура ЕБК. Метод дослідження – репрограмінг постійної пам’яті мікропроцесорного пристрою. Досліджено структуру електронного блоку керування автомобільним ДВЗ, його складові та процеси. Проаналізовано наукові джерела та зібрано інформацію про технологію чип-тюнінгу, її основні принципи, вплив на характеристики ДВЗ та способи проведення. Розглянуто методику зчитування-запису прошивки ЕБК за допомогою мультимарочного програматора та способи коректування характеристичних карт за допомогою програми-редактора калібрувань. Складено методичні вказівки до виконання практичних завдань по програмуванню ЕБК двигуном автомобіля та коректуванню характеристичних карт у прошивках ЕБК.
Keywords: електронний блок керування; CAN-інтерфейс; репрограмінг; тюнінг-бокс; combiloader; калібровки; лямбда-регулювання