Дослідження зносостійких Ti-Zr-C-O-N покриттів в інтервалі температур 25-700ºС - Пушкарьов, Богдан Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується дослідження зносостійких нанокомпозиційних покриттів з високими трибологічними властивостями, призначених для роботи у широкому діапазоні температур. Проведення параметричних досліджень, що встановлюють взаємозв'язок між складом, структурою та трибологічними властивостями покриттів в інтервалі температур 25 ºС – 700ºС. В роботі розглянуті технологічні принципи одержання твердих зносостійких нанокомпозиційних покриттів з високими трибологічними властивостями, призначених для роботи у широкому діапазоні температур. Проведені параметричні дослідження, що встановлюють взаємозв'язок між складом, структурою та трибологічними властивостями покриттів в інтервалі температур 25ºС – 700ºС. Були встановлені закономірності впливу легуючих добавок на структуру та механічні властивості наноструктурних покриттів Ti-Zr-C-O-N.
Keywords: вакуум; магнетрон; Ti-Zr-C-O-N; зносостійкі покриття; наноструктура; електронна мікроскопія; мікротвердість; структура; морфологія поверхні