Підвищення експлуатаційних властивостей баштового крану вантажопідйомністю 10 т - Щвед, Олександр Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломній роботі розглядається проектування баштового крана вантажопідйомністю 10 т. Проаналізовано конструктивні особливості баштових кранів і умови їх роботи. В дипломному проекті були виконані розрахунки механізмів підйому, пересування і повороту крана. При розрахунку механізму підйому крана було проведено модернізацію канатного барабана. При цьому було застосовано методику розрахунку барабана по уточненій методиці Н.М.Фідровської. Товщина обичайки барабана зменшена на 12мм, при цьому міцність і стійкість барабана забезпечена. Це дало змогу зменшити вагу барабана на 282кг. На крані встановлено дві підйомні лебідки: вантажна і стрілова. Тому загальна вага крана зменшилась на 564 кГ. В розділі з економіки проведені розрахунки капітальних і експлуатаційних витрат. Обчислено економічний ефект від впровадження барабана зменшеної маси. Розроблено заходи з охорони праці і навколишнього середовища.
Keywords: баштовий; кран; барабан; металоємність