Дослідження впливу характеру зміни тиску в пневматичній гальмовій камері на ефективність гальмування транспортного засобу - Мірошніченко, Роман Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – динамічні характеристики пневматичних апаратів гальмового приводу. Мета роботи – дослідження та аналіз динамічних властивостей пневматичних апаратів гальмового керування при використанні різних витратних функцій. Метод дослідження – математичне моделювання динамічних характеристик пневматичних апаратів гальмового керування. Аналіз результатів математичного моделювання показав, що функція витрати на основі політропного процесу наповнює привід швидше ніж функції витрати, які базуються на основі адіабатного процесу. Максимальна різниця в часі спрацьовування гальмового приводу в залежності від використаної витратної функції становить 18%. Максимальна різниця в часі повного розгальмовування гальмового приводу в залежності від використаної витратної функції становить 27%. Аналіз результатів дослідження показав, що при моделюванні необхідно визначитися з функцією витрати, оскільки від неї залежить швидкість спрацьовування приводу.
Keywords: пневматичний привід; гальмова камера