Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни «Статистика» : для студентів галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» спеціальності 051 «Економіка» : галузі знань 07 «Управління та адміністрування» спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» - Непран, А. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Навчальна дисципліна «Статистика» належить до циклу обов’язкових дисциплін підготовки фахівців галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки» спеціальності 051 «Економіка» та галузі знань 07 «Управління та адміністрування» спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Мета вивчення навчальної дисципліни: формування у студентів знань статистичних методів дослідження економічних і соціальних процесів у суспільстві; підготовці управлінських рішень, прогнозування та розроблення сценаріїв розвитку, в оволодінні студентами питаннями теорії і практики статистики та застосуванні статистичних методів аналізу. По завершені вивчення дисципліни студенти повинні: знати: науково-методологічні основи статистики; організаційні форми, види і способи статистичного спостереження, зведення і групування статистичних даних; статистичні таблиці, абсолютні, відносні і середні величини; показники варіації; вибіркове спостереження та перевірку статистичних гіпотез; методи аналізу взаємозв’язків економічних явищ; ряди динаміки, індекси, статистичні графіки; вміти: збирати, систематизувати й аналізувати економічну інформацію; робити узагальнення, висновки та приймати кваліфіковані управлінські рішення; давати кількісну і якісну оцінку досліджуваних явищ та процесів; виявляти закономірності та тенденції їх розвитку.
Keywords: статистика; статистичні методи; економіка; економічні процеси; соціальні процеси; аналіз